Ve la calor. Feu-vos gaspatxo!

Una de les coses més fàcils i bàsiques de fer del món és el gaspatxo. La barreja dels ingredients, tots passats pel túrmix, la salpebreu a gust. És recomanable tallar tots els ingredients en bocins petits abans de passar-los pel túrmix. Compte amb els túrmix casolans, a ple rendiment funcionen un parell de minuts.

Ingredients 2 persones 6 persones 20 persones
tomata madura 320 g (4 unitats) 1 kg 3,2 kg
cogombre pelat 20 g 60 g 200 g
pebrot vermell 25 g 75 g 300 g
pa blanc 10 g 30 g 80 g
oli verge extra quatre cullerades 90 ml 600 ml
vinagre de xerès una cullerada tres cullerades 80 ml
ceba dolça 1/2 unitat una unitat 120 g
all 1/2 gra d’all 1 gra 30 g
aigua sis cullerades 120 ml 400 ml

Hi ha una escola de pensament alternativa que posa SÍNDRIA en lloc de cogombre. Els tradicionalistes ho consideren una heretgia, però el que s’obté, a part de reforçar el bonic color vermell de la síndria, és un toc més afruitat i dolç. Un altre element opcional és espessar-lo amb pa, de manera que la beguda passa a ser, de fet, una sopa freda.

Un altre truc és pensar i preparar-lo amb temps per tal de poder-lo deixar reposar a la nevera quatre hores. A la nevera el podreu guardar ampolles i recipients, i si us en sobra també es pot congelar.

Però si al final de tot ets un cas realment perdut i simplement no vols fer res, sempre pots venir a buscar el gaspatxo Alvalle a Toroblanco…