Karlovy Vary: el cinema, els balnearis, l’intangible

La primera setmana de juliol torna el festival internacional de cinema de Karlovy Vary. És de nivell A, com els de Cannes, Berlín, Venècia o Sant Sebastià. L’establishment institucional txec i les grans empreses mimen el festival. A Txèquia és la gran ocasió social de l’estiu, un lloc on s’ha d’anar.

Arriben milers de persones per la ciutat, els allotjaments es col·lapsen. Molts passegen amb orgull la tarja de plàstic de premsa penjada al coll, que els identifica i els permet veure pel·lícules gratis. Des dels anys noranta, entre el públic arriba gent jove amb motxilla que, amb bulímia cinèfila, s’empassa en pocs dies tantes pel·lícules com pot, s’allotja com sigui i s’alimenta de quarts de pizza. La quantitat de pel·lícules és impossible d’absorbir per una persona sola. Cap al migdia es comença a veure els festivalers dormint estirats en qualsevol pam d’herba. Continua llegint «Karlovy Vary: el cinema, els balnearis, l’intangible»

“Honest guide”, o un altre turisme és possible (en teoria)

Janek Rubeš és l’ “Honest guide”, la cara visible d’uns vídeos imprescindibles per al turista, sobretot a Praga però no només. En un anglès molt clar, intenta pal·liar els excessos de l’avarícia desaforada del mercat i la persistent corrupció i incompetència de les autoritats municipals. Els seus vídeos semblen guiats per la fe, o diguem-ne allò de fer de la necessitat virtut, de creure que un altre turisme és possible.

Montserrat a Praga. L’etapa espanyola al monestir d’Emaús a Praga (1635-1871)

El monestir benedictí d'Emaús (foto Wikipedia)
El monestir benedictí d’Emaús (foto Wikipedia)

Els monjos de Montserrat es van passar dos segles i mig a Praga, al monestir benedictí d’Emaús, que està a la Ciutat Nova, i té aquests dues punxes molt característiques de l’horitzó de Praga, resultat d’una reconstrucció després d’una bomba de la Segona Guerra Mundial.

El professor Pavel Štepánek ho explica en article (llarg, erudit) publicat al Butlletí XX de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (RACBASJ) el 2006. Aquí teniu l’article i a continuació el resum:

Continua llegint «Montserrat a Praga. L’etapa espanyola al monestir d’Emaús a Praga (1635-1871)»