Toro Blanco, entre el colmado i la botiga gurmet: importar alimentació a Txèquia

Obrir a Praga la botiga Toroblanco per a la gent (web) i distribuir a restaurants i cafès: des del primer dia, la primavera de 2011, Germán Palomino, de Palamós, va tenir clar que el negoci d’importar aliments i begudes de Catalunya s’havia de sostenir sobre aquestes dues potes.

En quin entorn va obrir? Com a tot arreu, la majoria omple el plat comprant a la gran distribució alimentària perquè és el que té el preu més baix. Quant a les botigues de proximitat, competeixen estant a cada cantonada i obrint moltes hores. Estan regentades sobretot per vietnamites, i es preocupen d’oferir mercaderia de consum de rotació ràpida, també fora de l’alimentació.

Continua llegint «Toro Blanco, entre el colmado i la botiga gurmet: importar alimentació a Txèquia»

De la cuina tradicional a la molecular i torna a començar. David Díaz, xef a Praga.

El David Díaz estava cuinant a les dues setmanes d’estar a Praga. Va arribar-hi, com tants altres, seguint la parella nativa. Al cap de poc el van fer cap de cuina de La Dégustation, un restaurant important al cor de la ciutat vella. A l’entrevista de treball li van dir cuina alguna cosa aquí, ara, amb el que trobis. Sense cap informació prèvia. Hi havia conill, arròs, bolets. Els va convèncer.
La cuina d’un restaurant d’alt nivell: l’organització, la jerarquia, la disciplina, l’exigència. Tot això va seduir el jove David quan va veure que estudiar Dret no era per a ell. De fet la logística de les festes el va interessar més: és la primera aproximació analítica a la gastronomia que recorda.

Continua llegint «De la cuina tradicional a la molecular i torna a començar. David Díaz, xef a Praga.»

Anuncien el projecte d’un nou pont per a vianants i ciclistes entre Karlín i Holešovice

L’Institut de Planificació i Desenvolupament de Praga (IPR Praha) ha fet públic el disseny guanyador del concurs d’un nou pont per a vianants i ciclistes que unirà Karlín i Holešovice per l’illa de Štvanice. És un disseny molt senzill en aparença, pensat per confondre’s en l’ambient i no impedir les vistes al usuaris. Estarà fet de UHPC (Ultra High Performance Concrete) i marbre blanc. La notícia contrasta amb el desastre del pont de Libeň, que s’ha hagut de tancar i que sembla impossible de rehabilitar per antieconòmic.

Falten pisos a Praga

(foto Matthew Cramblett unsplash.com)

Els lloguers i els preus dels pisos a Praga estan pujant. Els últims dos anys el preu de l’habitatge ha crescut més que en tota la Unió Europea. La crisi de l’habitatge està servida. Pel maig la qüestió ha arribat a la portada en mitjans dispars com el setmanari liberal conservador Echo (núm. 19, 10 de maig) o el quinzenal d’esquerra A2 (9 de maig).

Per afegir sal a la ferida, el preu de l’habitatge a Praga ja ha superat Viena, segons el setmanari Echo, amb uns sous que són el doble o el triple que a Txèquia. La raó és simple: el municipi de la capital austriaca és la immobiliària més gran d’Europa, té 500.000 pisos socials construïts en el període d’entreguerres. Aquesta gran reserva d’habitatge social manté els preus a ratlla. A Alemanya i Àustria els pisos de lloguer són quasi la meitat, a Txèquia una cinquena part. El problema comença aquí.

Continua llegint «Falten pisos a Praga»