Karlovy Vary: el cinema, els balnearis, l’intangible

La primera setmana de juliol torna el festival internacional de cinema de Karlovy Vary. És de nivell A, com els de Cannes, Berlín, Venècia o Sant Sebastià. L’establishment institucional txec i les grans empreses mimen el festival. A Txèquia és la gran ocasió social de l’estiu, un lloc on s’ha d’anar.

Arriben milers de persones per la ciutat, els allotjaments es col·lapsen. Molts passegen amb orgull la tarja de plàstic de premsa penjada al coll, que els identifica i els permet veure pel·lícules gratis. Des dels anys noranta, entre el públic arriba gent jove amb motxilla que, amb bulímia cinèfila, s’empassa en pocs dies tantes pel·lícules com pot, s’allotja com sigui i s’alimenta de quarts de pizza. La quantitat de pel·lícules és impossible d’absorbir per una persona sola. Cap al migdia es comença a veure els festivalers dormint estirats en qualsevol pam d’herba. Continua llegint «Karlovy Vary: el cinema, els balnearis, l’intangible»

“Honest guide”, o un altre turisme és possible (en teoria)

Janek Rubeš és l’ “Honest guide”, la cara visible d’uns vídeos imprescindibles per al turista, sobretot a Praga però no només. En un anglès molt clar, intenta pal·liar els excessos de l’avarícia desaforada del mercat i la persistent corrupció i incompetència de les autoritats municipals. Els seus vídeos semblen guiats per la fe, o diguem-ne allò de fer de la necessitat virtut, de creure que un altre turisme és possible.

Montserrat a Praga. L’etapa espanyola al monestir d’Emaús a Praga (1635-1871)

El monestir benedictí d'Emaús (foto Wikipedia)
El monestir benedictí d’Emaús (foto Wikipedia)

Els monjos de Montserrat es van passar dos segles i mig a Praga, al monestir benedictí d’Emaús, que està a la Ciutat Nova, i té aquests dues punxes molt característiques de l’horitzó de Praga, resultat d’una reconstrucció després d’una bomba de la Segona Guerra Mundial.

El professor Pavel Štepánek ho explica en article (llarg, erudit) publicat al Butlletí XX de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (RACBASJ) el 2006. Aquí teniu l’article i a continuació el resum:

Continua llegint «Montserrat a Praga. L’etapa espanyola al monestir d’Emaús a Praga (1635-1871)»

Considerant psicoteràpia? Com seleccionar terapeuta.

Si tens un problema i l’has intentat solucionar-pel teu compte sense èxit és recomanable buscar ajuda professional. No sempre n’hi ha prou amb parlar amb familiars i amics, o seguir els consells universals (fer exercici, menjar i dormir millor …). En aquesta nota parlarem dels punts que has de tenir en compte si decideixes buscar psicoterapeuta.

Continua llegint «Considerant psicoteràpia? Com seleccionar terapeuta.»

Toro Blanco, entre el colmado i la botiga gurmet: importar alimentació a Txèquia

Obrir a Praga la botiga Toroblanco per a la gent (web) i distribuir a restaurants i cafès: des del primer dia, la primavera de 2011, Germán Palomino, de Palamós, va tenir clar que el negoci d’importar aliments i begudes de Catalunya s’havia de sostenir sobre aquestes dues potes.

En quin entorn va obrir? Com a tot arreu, la majoria omple el plat comprant a la gran distribució alimentària perquè és el que té el preu més baix. Quant a les botigues de proximitat, competeixen estant a cada cantonada i obrint moltes hores. Estan regentades sobretot per vietnamites, i es preocupen d’oferir mercaderia de consum de rotació ràpida, també fora de l’alimentació.

Continua llegint «Toro Blanco, entre el colmado i la botiga gurmet: importar alimentació a Txèquia»

Entrevista a Jan Schlejbal, traductor

Jan Schejbal acaba de publicar [entrevista publicada el febrer de 2016] la traducció al txec de la novel·la Jo confesso, de Jaume Cabré. Diu que si té èxit pot obrir camí a la literatura catalana a Txèquia. Parlem d’això i, entre altres coses, del seu diccionari txec-català, culminació de tota una vida d’home de lletres, dedicat a promoure la literatura catalana en l’espai txec i a traduir i formar traductors. Jan Schejbal és el degà de la catalanística txeca. Admet que no pot evitar ser perfeccionista i que la literatura és encara el seu verí preferit. Continua ple d’energia i projectes col·laborant amb el lectorat de català de la Universitat Carolina. Ens trobem al cafè Louvre, com a bons praguesos, i continuem la conversa per correu electrònic.
Continua llegint «Entrevista a Jan Schlejbal, traductor»